23 Ekim 2010 Cumartesi

Yeşil Melodi yükselişte

Yıllarca batı tarzı müziğin tesiri altında kalan İslam Coğrafyası kendi melodisini arıyor. Son yıllarda İslami duyarlılığa sahip müzisyenlerin ortaya çıkışı ve geniş kitleler tarafından ilgi görmesi bu müzik sektörünü oldukça hareketlendirdi. Genel olarak Yeşil Pop olarak adlandırılan bu müzik tarzı kabuğunu kırmayı başardı. Amerika'da, Avrupa'da, Türkiye'de ve diğer tüm İslam ülkelerinde gençler tarafından yaygın olarak dinleniyor, cd'ler, kasetler satış rekorları kırıyor, konserlere yer bulmak mümkün olmuyor.

Cat Stevens’ın Müslümanlığı seçerek Yusuf İslam adını almasıyla birlikte yaptığı albümler, bütün İslam dünyasında büyük beğeni toplamıştı. Çok sesli müzikle icra edilen bu albümlerin büyük başarı elde etmesi genç müzisyenlerin de önünü açmış oluyordu.

Yusuf İslam’ın ardından adını en çok duyuran isim şüphesiz Sami Yusuf oldu. Farklı dillerde eserler seslendiren Sami Yusuf’un klipleri birçok ünlü kanalda yayınlandı. Her geçen gün populeritisi arttıran Sami Yusuf, Türk gençleri tarafından da yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz ay içerisinde Kutlu doğum Haftası münasebetiyle Viyana’ya gelen ve Wiener Stadthalle’de konser veren sanatçı gençlerin büyük ilgisiyle karşılaştı.

Hip Hop – Elhamdülillah!
Native Deen ismini bir yerlerden duymuşsunuzdur belki. 3 Amerikalı Müslüman gencin kurdukları hip-hop türünde müzik yapan bir grup. Oldukça kaliteli çalışmalara imza atıyorlar. Türkiye’deki ilahi ve ezgilerin aksine bu grubun yaptığı müzik ve özellikle eserlerin sözleri oldukça anlamlı ve ciddi. Alt yapı olarak bilinen hip hop müziğinden hiçbir farkı yok. Sadece sözleri dini temalar içeriyor. Dünyadaki rap müzik rüzgârını benimsemiş ancak kendi kültür ve değerlerini de koruyan bir görüntü arz ediyor Native Deen.  Hayran kitlesini genellikle genç kesimin oluşturduğu grup bir süre önce Türkiye’de de konser vermişti. Kıyafetleri ile de ilgi toplayan grup, bilinen hip hop kıyafetleri: bol pantolon ve tişörtlerin yanı sıra başlarında takke, tişört baskılarında dini yazı baskıları ile dikkat çekiyorlar.

Türkiye'de ise bu tarz müziğin en önemli temsilcileri olarak Mustafa Demirci, Mehmet Emin Ay, Eşref Ziya Terzi, Ömer Karaoğlu, Aykut Kuşkaya, Abdurrahman Önül gibi isimleri saymak mümkün. Ancak bu isimlerin hiçbiri dünya çapında bir başarı yakalayabilmiş değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder