24 Ekim 2010 Pazar

Fotoğraflarla Türkiye tarihine yolculuk!

Karlsplatz Viyana Müzesi, yaklaşık iki ay boyunca ziyaretçilerine Türkiye’nin tarihine nostaljik bir yolculuk bir imkanı sunuyor. 1930’lu yıllarda Türkiye’de bulunan Avusturyalı fotoğrafçı Othmar Pferschy’nin objektifinden dönemin Türkiye’sine dair ilginç karelerin yer aldığı “Türkei Modern” başlıklı fotoğraf sergisi 9 Kasım tarihine kadar görülebilir. Pferschy’in çektiği fotoğraflarda dönemin çarpıcı izlerini görebilmek mümkün. Geçmişe doğru bir yolculuk yapmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin belgesel fotoğrafçılığında derin izler bırakan Othmar Pferschy’nin (1898–1984) fotoğraflarından bir seçkiyi ilk kez Avusturya’da sergiliyor. Sergide geçmişle gelecek arasında kimliğini arayan genç bir devletin enstantaneleri var. Sergi, Sankt Georgs Derneği’yle işbirliği sonucunda düzenleniyor.

18 Eylül tarihinde açılışı yapılan sergiye ilgi beklenenden oldukça düşük seviyelerde kalmış durumda. Sergiyi üç haftada yaklaşık 400 kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor.

Othmar Pferschy, Graz doğumlu bir fotoğraf sanatçısı. O dönemde İstanbul’da yaşayan sanatçı 1935 yılında Devlet Basın Ajansı tarafından profesyonel fotoğraflar çekmesi için görevlendirilir. Bunun üzerine Pferschy, tüm ülkeyi gezer. Uzun yıllar takvimlerde, kartpostallarda ve pulların üzerinde kullanılacak fotoğrafları çeker. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde fotoğraflar çeken Pferschy, ülkenin genel bir kompozisyonunu ortaya koyar.

Geleneksel yaşam ile kalkınmanın yan yana bulunuşunu keskin bir karşıtlık yerine siyasal bir bilinçle belgelendirir. Aynı zamanda da arkeolojik açıdan görülmeye değer yerler, arkaik manzaralar, kültürel çekim merkezleri, balıkçılar ve köyler de Pferschy’in objektifine yansıyan karelerden olur. Avusturyalı sanatçının fotoğrafları milyonlarca kez broşürlerde, takvimlerde kartpostallarda ve pulların üstünde yer alarak yayılır.

Girişin ücretsiz olduğu sergi, Salı-Pazar günleri arasında 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze tatil günleri de ziyaretçilere açıktır.

Müze: Wien Museum, Karlspltaz 1040 Wien
Ayrıntılı bilgi için: www.wienmuseum.at

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder