24 Ekim 2010 Pazar

Bu ayakkabılar başka ayakkabılar!

Başkanlık görevinin son günlerinde George W. Bush’u Irak’ta bir sürpriz bekliyordu. Washington’dan gizlice ayrılan ABD Başkanı George W. Bush, Irak’a gerçekleştirdiği son gezide bir gazetecinin ayakkabılı saldırısına uğradı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak bir basın toplantısı düzenlediği sırada meydana gelen olayda, Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi iki ayakkabısını da çıkarıp peşpeşe Başkan’a fırlattı. Bir yandan da “Bu sana veda öpücüğüm köpek” diye haykırdı.

Bir anda dünya gündemine oturan olayın etkileri daha da sürecek gibi. Yaşanan olayın dünyadaki yankıları da oldukça ilginç oldu. Kimileri olayı Bush’a duyulan nefretin patlama noktasına gelmesiyle açıklarken kimi çevreler ise atılan ayakkabıların aslında Obama’ya fırlatıldığını bunun bir nevi ültimatom taşıdığını ileri sürdü. Iraklı gazeteci ayakkabılarını atarken içine hangi mesajları yüklemiştir bilinmez ama 2008’in en ilginç olaylarından birisine imza atmış oldu.

Ayakkabı olayı o kadar popüler bir hale geldi ki; sanal ortamda Bush’a ayakkabı fırlatıp en isabetli atışı gerçekleştirmek isteyenler için oyunlar yapıldı. Öte yandan Bush’a fırlatılan ayakkabılara sahip olmak için yüksek miktarda ücret ödemeyi göze almış insanlar bile var.

Obama’nın delik ayakkabısı!
Amerika’nın yeni başkanı Obama da seçim çalışmaları esnasında bürosunda çekilen bir resimden dolayı tartışma konusu olmuştu. Obama fotoğrafta tabanı delinmiş, yıpranmış ayakkabılarıyla objektiflere poz veriyordu. Rakip cumhuriyetçiler fotoğrafın basına yansımasının ardından Obama’yı ‘ajitasyon’ yapmakla suçlamış, seçmeni  kandırdığını iddia etmişlerdir.

Hrant Dink’in ayakkabıları!
Yaklaşık iki yıl önce Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink de delik ayakkabıları ile gündeme gelmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder