24 Ekim 2010 Pazar

Cehennemden çıkan çılgın Türklere ne oldu?

„Cartel bir numara en büyük, Cehennemden çıkan çılgın Türk“ sözlerinin dört bir yanda yankılandığı yıllar. Yıl 1995. Almanya’da yaşayan gurbetçi Türk gençlerinin oluşturdukları rap grubu gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de müthiş bir yankı uyandıran bir albüme imza attılar. Gruba gösterilen ilgi o kadar büyüktü ki, kısa zaman dilimine 113 konser sığdırmışlardı. Grubun isminin yazılı olduğu tişörtler gençler tarafından o kadar benimsenmişti ki üniforma gibi gururla taşımıştılar sırtlarında tişörtleri.

“Gel gel gel cartele gel“ sözlerinin dillere pelesenk olduğu yılların ardından aynı başarıyı yeniden tekrarlayamaması grubun sonunu hazırladı. Ve sırra kadem basıp, yok olup gittiler.

Evet, Cartel’den söz ediyoruz. Aslında Cartel’in en önemli özelliği Türkçe rap ve hiphop tarzının ilk kez geniş kitleler tarafından duyulmasına, benimsenmesine önayaklık etmesidir. Günümüzdeki Türk rapçilerin birçoğunun Cartel grubundan etkilendiklerini tahmin etmek zor değil.

Cartel’in çıkış amacı ilk bakışta Almanya’da yaşayan Türklerin karşılaştıkları sıkıntılara bir tepkiydi. Şarkılarında da sık sık bu görüşlere yer vermişlerdi. Cartel grubu çıkış parçasına çektiği klibinde arka planda Sollingen faciasının görüntüleri yer alıyordu. Zaten Cartel’in ortaya çıkışı da Almanya’da yaşayan Türklerin evlerinin kundaklandığı, ırkçı saldırıların arttığı zamanlara rastlar. Almanya’ya gelen Türk işçilerin yaşadığı zorlukların ikinci nesil tarafından sert bir şekilde yorumlanması, kendilerine uygulanan ikinci sınıf insan muamelesine karşı bir başkaldırı olarak da nitelendirilebilir.

Grubun bu sosyal boyutunun yanı sıra müzik piyasası açısından da büyük bir başarı elde etti. Albümün Türkiye’deki satışı 500 binleri geçmeyi başarmış, aynı şekilde Türklerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de büyük bir ilgi görmüştü. Ancak grup içerisindeki anlaşmazlıklar grubun dağılmasıyla sonuçlandı. Önemli isimlerin grubu bırakması üzerine gruba yeni isimler dahil edildi. Almanya’nın eski rockçılarından Peter MAFFAY’la birlikte yeni bir çalışmanın içine girildi. Ancak istenilen başarının gelmemesi Cartel’in misyonunu tamamladığı anlamına geliyordu.
Grup üyelerinden “Cinayi Şebeke” haricinde herkesin solo albümleri yayınlandı. En çok sesini duyuran ise Erci-e oldu. Ancak o da bir süre sonra piyasadan silindi gitti.

Şimdilerde Cartel grubunun yeniden oluşturulması yönünde çalışmalar olduğuna dair duyumlar geliyor. Bakalım Cartel ruhu yeniden diriltilebilecek mi?

Cehenneme Hoş geldin!
25 sene önce Yozgat´ta doğdum
Doğdum ama sonra pişman da oldum
Anne baba gitti gitti Almanya´ya
Hayat kurmaya para kazanmaya
Para bol orda ama mutluluk yok
Annem ağlar ben ağlarım daha çok
3 sene sonra bende gittim oraya
Almanların eziyetlerine katlanmaya
Sakin abarttığımı zannetme
Büyüklerin anlatsın sen de dinle
Olup bitenleri eğer bizde unutursak
Bizden sonra gelenleri kim koruyacak?
Kim anlatacak inanılmaz olayları?
Bir hayvan gibi muayene olunmayı?
Bir çocuk gibi azarlanmayı?
Korkuyla yatıp sabah korkuyla kalkmayı!!!
O yasak, bu yasak yasak sana
Çünkü onun saçı sarı seninki kara
İnsanca beraber yasamaktan anlatma
Türkiye mi zannettin? Burası Almanya!!!

Hoşgeldin, hoşgeldin, cehenneme sen de hoşgeldin

1993 burada yaşamak çok güç
Kurtuluşumuz vatana geri dönüş
Bıktım artık daima ezilmekten
Bıktım artık daima dalga geçilmekten
Alçak dazlak silah lazım değil bana
Sıkıştıracağım o kafanı kapı arasına
Aç kapa! aç kapa! Sıkı vur kapıyı
Bir daha denemezsin sen insan yakmasını
Satmışım anasını Almanya’nın
Kimin evini yakacaklar acaba yarın

—Yok canım buraları yakmazlar,
Almanlar bizle çok iyi anlaşırlar...

Maydanoz herifler ilgilenmezler
Para kazanmak için her şeyi verirler
Her gün terler Türkler ve sonunda
Vatana bir tahta sandıkta dönerler

Hoşgeldin, hoşgeldin, cehenneme sen de hoşgeldin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder