23 Ekim 2010 Cumartesi

Ne kadar kalırsa kalsınlar! Türkler hep gurbette!

Avusturya’da yaşayan Türkler üzerinde geniş çaplı bir araştırma yürüten Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Thomas A.Bauer, Kurier Gazetesi’ne henüz sonuçlanmamış çalışmadan önemli bilgiler verdi. Bauer, “ İkinci ve üçüncü kuşak da Türkiye’ye vatan gözüyle bakıyor. Bu insanların iyi entegre olabilmeleri için ne kadar yapısal şart yaratılırsa yaratılsın, kendilerini hep gurbette hissediyorlar” dedi.

Avusturya’da hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyen ‘entegrasyon’ konusu masaya yatırılmaya devam ediliyor. Özellikle Avusturya’da yaşayan Türklerin neden uyum noktasında isteksiz davrandıkları üzerinde yoğunlaşan tartışmalar bilim adamlarını kapsamlı araştırmalar yapmaya itiyor.
Özellikle eğitim ve meslek edinme noktasında yaşanan sıkıntılar Avusturya’da yaşayan Türklerin en büyük problemlerinden bazıları.

Uzmanlar Avusturya vatandaşı olan Türklerin durumunun da bundan farklı olmadığından yola çıkıyor. Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Thomas A.Bauer, Avusturya’da yaşayan Türklerle ilgili yürüttüğü çalışmalarla ilgili Kurier gazetesine önemli açıklamalarda bulundu:  Bauer, “ İkinci ve üçüncü kuşakta da Türkiye’ye vatan gözüyle bakıyor. Bu insanların iyi entegre olabilmeleri için ne kadar yapısal şart yaratılırsa yaratılsın, kendilerini hep gurbette hissediyorlar” ifadelerini kullandı. Araştırma çerçevesinde kendilerine soru yöneltilenlerin çoğu daha iyi eğitim almayı arzu ettiklerini söylüyor. Çoğunluğu Almanca bilgilerinin yetersiz olduğu kanısında. Avusturya’daki Türk kökenli göçmenlerin yüzde 80’i yalnızca zorunlu eğitim yapmış. İkinci kuşaktan lise bitirme sınavını (matura) verenlerin oranı yüzde dört. Bunun nedenleri kısmen biraz da geçmişe dayanıyor. Az vasıflı yabancı işçilerin geçici olarak işgücü açığını kapatmaları düşünülmüştü. Bugün Türkiye’den gelerek Avusturya’da çalışan göçmenlerin dörtte üçü işçi. Türk kadınları arasında işçilerin oranı yüzde 70. Türk işçilerin yüzde 15’i kalifiye işçi olarak çalışırken, eski Yugoslavya’dan gelenler arasında vasıflı işçi oranı dörtte bir.

Almanya’da da durum farklı değil!
Almanya’da yapılan ve geçtiğimiz günlerde açıklanan entegrasyon konusundaki ilk geniş çaplı araştırma büyük yankılar uyandırdı. Araştırmanın vardığı sonuca göre, Türk göçmenler pek uyuma mesafeli yaklaşıyorlar. Almanya’da doğan Türklerin yüzde 93’ü yine Türklerle evleniyor, üçte biri bir okul bitiremiyor.

İstatistiklerle  Avusturya’daki Türkler
Avusturya’da göçmen kökenli 1,4 milyon kişi yaşıyor (ya kendileri, ya da anne veya babaları yurtdışında doğmuş). Bunlardan 250 bini Türk, yarısı Türk vatandaşı. Avusturya’daki istatistiklerde yalnız Türk vatandaşı olanlar Türk, onların Avusturya vatandaşı olan çocukları ise Avusturyalı sayılıyor. Bu yüzden Avusturya’da Türk toplumunun tümünü kapsayan geniş çaplı bir araştırma yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder