23 Ekim 2010 Cumartesi

Müziğin katı hali: RAP

Amerika’da 70’li yılların başında doğan Rap müziğin temelinde isyan vardır. Çeşitli şehirlerde arka sokaklara sığınmış siyah Amerikalıların müziği olarak ortaya çıkan rap, o günkü anlamıyla eşitsizliğe, ayrımcılığa, sosyal düzene ve devlet yönetimlerine başkaldırının melodisiydi. Günümüzde bu özelliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladığı ifade edilse de geçtiğimiz yıl Paris sokaklarında yaşanan olayların tetikleyicisinin ülkede yaşayan Kuzey Afrikalıların yaptıkları rap müzik olduğu söylenmiş, bu müzik tarzının gençleri yönetime karşı kışkırttığı ifade edilmişti.

Rapin dili oldukça serttir. Belki de bu müziğin en önemli özelliklerinden biri de sözlerinin önemli bir bölümünün küfürlerden veya ağır hakaretlerden oluşmasıdır.

Rap, sadece müzik türü değil
Rap, sadece bir müzik türü olmakla kalmadı aynı zamanda kendi kültürünü de beraberinde getirdi. Bol kot pantolonlar, uzun ve geniş tişörtler, grafiti desenli şapkalar da rap hayranlarının vazgeçilmez giyim tarzı oldu.
Rap, pop gibi sadece aşk sözlerinin yer aldığı bir müzik dalı olmaz, politikaya ilgi duyan, çevresinde olan biteni yorumlayabilen ve bütün bunlara söyleyecek birkaç çift sözü bulunanların tarzı olur rap.

Bugün özellikle gençler tarafından kabul gören rap müzik, son 10 yılda ise dünyanın en çok dinlenen müzik türleri arasındaki yerini almayı başarmıştır.

Türkçe Rap’in öncüleri gurbetçi Türkler olur
Rap müziğin Türkler arasında yaygınlaşması 1995 yılında Cartel grubunun ortaya çıkışıyla başlar. Ancak kanuni olarak piyasaya çıkan ilk Türkçe sözlü rap parçası, King Size Terror grubunun 1991 tarihli ‘The Word is Subversion’ albümünde yer alan ‘Bir Yabancının Hayatı’ adlı şarkısıdır. Parça, Almanya’da yaşayan Türklerin sorunlarını ele alan bir albüm olur. Zaten ‘The Word is Subversion’ albümünün genelinde yabancı düşmanlığına ve Almanya’da uygulanan politikalara karşı bir tavır vardır. Rap, özellikle de Avrupa’da yetişmiş ikinci nesil Türk gençleri tarafından rağbet görür. Memleketlerinden uzak bir yerde yaşamalarının yanı sıra Avrupa toplumunun kendilerine karşı davranışları müzikle ilgilenen Türk gençlerini rap müzik yapmaya iter. Parçalarında daha çok ‘ırkçı - Nazi’ yanlısı görüş ve siyasetlere yüklenen, bunun yanında kendi kimliklerini savunur bir tarzda çıkar ilk Türkçe rap örnekleri. Bu anlamda yapılan müzikler Avrupa’da yaşayan Türk gençleri tarafından büyük beğeniyle karşılanır.   

Türkçe rapin temelleri Almanya’da yaşayan Türkler tarafından atılır. O dönem Berlin’de İngilizce rap yaparak birçok konsere çıkan ve Almanya’daki azınlığın sesi olan Islamic Force, bugünkü Türkçe rap sound’una yakın çalışmalar yapıyordu.
Bu dönemde ortaya çıkan albümler arasında en önemlileri: ‘Ultimatum’, ‘Defol Dazlak’ ve ‘Cehenneme Hoşgeldin’ adlarını taşıyan albümler olur. Ezilen Türk gençlerinin dillerinden düşürmediği bu parçalar rap müziğin Türkler arasında yaygınlaşmasına imkân tanır. Rap o kadar etkili bir hale gelir ki, Almanya’da yaşayan Türklerin evlerinin dazlaklar tarafından yakıldığı dönemlerde ‘Defol Dazlak’ Türk gençleri arasında bir marş haline gelmiştir. Hemen akabinde çıkan Cartel grubu ise Türkiye’de ve Avrupa’da ses getiren bir albüme imza atar.

2000’li yıllarla birlikte ise rap müzik sanatçıları sayısında adeta patlama yaşanır. Yaşanan bu gelişme Türkçe rapin farklı tarzlara bölünmesine yol açar. İsyan ve başkaldırı müziği olarak ortaya çıkan rap müzik, daha sonraları arka planında slow müziklerin olduğu aşk ve duygusal parçalara dönüşür. Bunun yanında ilahi ve marşları rap tarzı yorumlayan genç sanatçılar da müzik piyasasındaki yerini alır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder