23 Ekim 2010 Cumartesi

Gençler ne ister?

Avusturyalı gençler arasında yapılan bir araştırma ülkenin bugünü ve geleceği açısından önemli ipuçları veriyor. Gençlerin çoğunluğunun hayattan beklentilerinin sadece yaşamdan zevk almak olduğunu söylemesi ilgi çekici. Gençlerin en çok ilgi gösterdikleri şeylerin başında cep telefonu ve kıyafetler geliyor. Müzik  gençlerin yaşam kaynağı olurken, siyaset onları pek de ilgilendirmiyor.

600 bine yakın genç nüfusu barındıran Avusturya, hem ekonomik açıdan hem de kültürel hayat açısından Avrupa standartlarında bir ülke. Zerafeti bir o kadar da tarihi derinliklere sahip olan bir başkenti var Avusturya’nın. Viyana zaten ismiyle de Avusturya’nın önüne geçmiş durumda. Avusturya farklı kültür ve doğal güzellikleriyle dışarıdan rahat bir ülke izlenimi veriyor. Ancak burada Avusturya’nın geleceğinin belirsizliklerle dolu olduğunu da söylemek gerekir. Zira Avusturya ekonomisi kendini yenileyebilmek ve geliştirebilmek için sürekli ve süratli reformlara ihitiyaç duyuyor. Bunları da gerçekletirebilecek bir siyasi yapının Avusturya’da olduğunu söylemek çok zor. Çünkü iktidar ve muhalefetin birbirleriyle zıt düşünmek konusunda pek maharetli olduğu aşikar.

Nasıl mutlu olabiliyorsan öyle yaşa!
İşsizlik yeni yeni baş gösteren ama çok baş ağrıtacak bir mesele olarak duruyor Avusturya’da. Akademik yeterlilikleri bulunanların bile iş bulmakta zorlandığı söylersek durumun vehameti daha kolay anlaşılır sanırım. Bu durum da en çok yeni yetişen nesli etkiliyor. Gençlerin süreki zihnini bulandıran iş bulamama korkusu, onları eğitim almaktan uzaklaştırıyor, belki de okumanın bir anlamı kalmıyor. Bu da başıboş bir hayatın kapılarını ardına kadar açıyor. Elbette sadece işsizlik değil bunun sebebi. Zaten Avusturyalı gençlerin de meslek sahibi olmak konusunda pek de hevesli olmadıkları da yapılan araştırmada ortaya çıkan bir gerçek. Felsefe şu, yapmak zorunda olduğunu değil yapmak istediğini yap, yani nasıl mutlu olabiliyorsan öyle yaşa!

Hayat Felsefesi: Müzik
Kendilerine soru yöneltilen gençler, hayatın anlamını bol bol boş zaman bulabilmek ve iyi arkadaşlara sahip olabilmek diye tanımlıyor.. En çok özlem duydukları şeylerin başında arkadaşlık, istikrar ve kendini güvende hissedebilme arzusu geliyor. Tüm bunlar aslında Avrupa insanının  kemikleşmiş sorununa işaret ediyor. Dinden uzaklaşmanın getirdiği psikolojik sorunlar, teknolojiye hükmeden modern batı insanının en büyük sorunlarından biri olarak göze çarpıyor. Bu durumu en çarpıcı bir şekilde gençlerde gözlemleyebilmek mümkün. Hayat karmaşası içerisinde bunalan gençlik, iman ve bağlılık noktasında yaşadığı eksikliği farklı yerlerde tatmin etme arayışına yöneliyor. Sürekli mutluğu arayan ama mevcut şartlarda bir türlü kendine yer edinemeyen gençlik, toplumdan kopuk ve ona düşman bir hale geliyor. Bu açıdan hayattan beklentisini kaybetmiş gençlerin, kendisi gibi düşünen hayata, dine, sisteme, kısacası herşeye küfredenlerin ürettikleri müziklere yönelmesi pek şaşırtıcı olmasa gerek. Genç beyinlerde müzik kültürü öylesine gelişmiş ki, giyim kuşamdan tutun da hayat görüşüne kadar herşey şarkı sözlerinin mısralarında saklı.

Cep telefonu gençliğin olmazsa olmazı
Araştırmanın en ilgi çeken yönlerinden biri de gençlerin cep telefonuna olan inanılmaz bağlılığı. Cep telefonu hayatın anlamlı bir parçası olarak görülüyor. Telefon kampanyalarının Avusturya gündeminde her zaman güncelliğini koruyabilmesi de bu görüşü doğruluyor. Ama yine de Avusturya’da yaşanan cep telefonu çılgınlığına bir anlam verebilmek mümkün değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder